Päron & rödvinbärs tart
Njut av en smakfull och avancerad dessert, gjord på päron och rödvinbärspuré.
Recept skapat av Ponthier.
Svårighetsnivå: Proffs
Päron tillagde med karamell och röda vinbär
- 150 g socker
- 8 st päron
- 240 g ponthiers rödvinbärspuré
- 5 g smör
Gör så här
- Gör en torr kola med sockret, häll i en ugnsform.
- Kärna ur päronen och gör bollar med en melonbollare.
- Lägg dem i ugnsformen och täck med rödvinbärspuré.
- Tillsätt en klick smör.
- Täck med folie och grädda i 15 minuter i 200°C.
- Låt det svalna i ugnsformen.
Rödvinbärskräm
- 300 g grädde
- 150 mascarpone
- 85 g ponthiers rödvinbärspuré
- 30 g socker
Gör så här
- Blanda alla ingredienser och vispa försiktigt tills det blir fast.
Mandelkaka (del 1)
- 450 g mjöl
- 210 g mald mandel
- 210 g socker
- 12 g bakpulver
- 390 g mjukt smör
- 12 g salt
- 120 g äggula
Gör så här
- Blanda ingredienserna i del 1 till en smidig deg och grädda i 140°C tills de är gyllene.
- Låt svalna.
- Bryt upp den avsvalnade mandelkakan i en mixer.
Mandelkaka (del 2)
- 720 g vit couverture choklad - Kaymbe 36% eller Elianza Vit 33%
- 72 g solrosolja
- 360 g cornflakes
Gör så här
- Tillsätt den smälta chokladen, solrosoljan och cornflakes med del 1.
- Kavla ut och skär ut bitar i samma storlek som päronbollarna.
Montering och dekoration
- Låt päronen rinna av och glasera med rödbärsglasyr.
- Lägg på mandelkaka, fyll hålet i päronet med rödvinbärkräm och rödvinbärspuré.
- Garnera med färska röda vinbär.
- Lägg en quenelle (skopa) av rödvinbärskräm på toppen i mitten.
- I detta recept kan rödvinbärspuré ersättas med svartvinbär eller hallonpuré eller mot en blandning av passionsfrukt och mandarinpuré.
Köksprodukter som används
- Matvåg
- Kastrull
- Aluminiumfolie
- Visp
- Mixer
- Skål
- Kavel
- Kniv
Sammanställd ingredienslista
- 390 g socker
- 8 st päron
- 240 g ponthiers rödvinbärspuré
- 5 g smör
- 300 g grädde
- 150 mascarpone
- 85 g ponthiers rödvinbärspuré
- 450 g mjöl
- 210 g mald mandel
- 12 g bakpulver
- 390 g mjukt smör
- 12 g salt
- 120 g äggula
- 720 g vit couverture choklad - Kaymbe 36% eller Elianza Vit 33%
- 72 g solrosolja
- 360 g cornflakes