Publicerad

Cheesecake

Grundrecept på en god cheesecake, där du själv väljer vilken fruktpuré som du vill använda.

Recept skapat av The French Pastry School och publicerat av Ponthier. 


Recept på en cheesecake. 

Svårighetsgrad: Medium 


Till det här receptet kan du välja mellan dessa fruktpurér från Ponthier: 


Graham Crackers crust 

  • 160 g  graham crakers - funkar även med digestivekex
  • 7 g      citronzest
  • 1 g      havssalt 
  • 80 g    osaltat smält smör 

Gör så här 

  1. Värm ugnen till 150°C. 
  2. Krossa kexen till ett fint-medium pulver med hjälp av en matberedare. 
  3. Tillsätt salt, citronzest och varmt smält smör. 
  4. Blanda ingredienserna tills de har en våt-sandig konsistens. 
  5. Packa/pressa blandningen stadigt i en 20 cm cheesecake-panna. 
  6. Grädda i ca 12-15 minuter eller tills den stelnat. 
  7. Låt den svalna. 
  8. Täck kanterna i formen med bakplåtspapper, plastfolie eller tårtplast för att lättare kunna lossa kakan. Använd en springform för att få ut kakan lättare.



Cheesecakefyllning 

  • 8 g      gelatin
  • 50 g    kallt vatten 
  • 100 g  grädde (35%) 
  • 400 g  färskost - rumstemperatur
  • 70 g    strösocker 
  • 20 g    majsstärkelse 
  • 25 g    strösocker 
  • 50 g    äggula 
  • 250 g  av valfri fruktpuré 

Gör så här 

  1. Blanda gelatinet med kallt vatten. 
  2. Vispa grädden till en mjuk topp och ställ in den i kylen. 
  3. Häll färskosten och 70 g socker i en mixerskål. 
  4. Blanda på låg hastighet i cirka 2 minuter eller tills den är mjuk och krämig med hjälp av paddelfästet. 
  5. I en separat skål, blanda majsstärkelsen och 25 g socker med en visp och blanda sedan i äggulorna och ställ åt sidan. 
  6. Koka upp purén i en kastrull. 
  7. Häll 1/3 av purén i äggblandningen och rör om. 
  8. Häll tillbaka blandningen i purén och koka på medelvärme tills du får en konsistens som är gräddig under ständig omrörning. 
  9. Stäng av värmen. 
  10. Tillsätt gelatinmassan och blanda tills den är väl smält och inkorporerad.
  11. Tillsätt den varma purégräddblandningen till färskostblandningen. 
  12. Blanda på medelhastighet i cirka 2 minuter eller tills blandningen når 40°C med paddelfästet.
  13. Vänd försiktigt ner den vispade grädden. 
  14. Häll över grahams botten och ställ det sedan i frysen tills det stelnat.



Jelly topping  

  • 4 g      gelatin 
  • 25 g    kallt vatten 
  • 200 g  valfri fruktpuré 
  • 18 g    strösocker 
  • 1 g      ponthiers citronpuré 

Gör så här

  1. Använd ingredienserna med exakt mått. 
  2. Blanda gelatinet med kallt vatten. 
  3. Ta  ¼ av purén och sockret i en kastrull till 50°C. 
  4. Smält in gelatinmassan under tiden mikrovågsugnen i 15-20 sekunder på halv effekt. 
  5. Rör om för att ta bort eventuella klumpar. 
  6. Ta av puréblandningen från värmen och rör ner det smälta gelatinet. 
  7. Rör ner resten av den valfria fruktpurén och citronpuré. 
  8. Häll den över cheesecaken frys in.



Tips

Ta fram kakan i tid

En fryst cheesecake blir lite glassliknande i konsistensen och får inte vara för kall när den äts. Se till att ta fram den en stund innan den ska serveras så den hinner mjukna något.


Köksprodukter som används

  • Matvåg
  • Matberedare 
  • 20 cm cheesecake-panna
  • Bakplåtspapper, plastfolie eller tårtplast
  • Skål
  • Mixer
  • Kastrull 
  • Slev



Sammanställd ingredienslista

  • 160 g  graham crakers - funkar även med digestivekex
  • 7 g      citronzest
  • 1 g      havssalt 
  • 80 g    osaltat smält smör 
  • 12 g    gelatin
  • 75 g    kallt vatten 
  • 100 g  grädde (35%) 
  • 400 g  färskost - rumstemperatur
  • 113 g  strösocker 
  • 20 g    majsstärkelse    
  • 50 g    äggula 
  • 450 g  av valfri fruktpuré    
  • 1 g      ponthiers citronpuré 

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.