Brownies med kanderad apelsin
Baka läckra och goda brownies med kanderad apelsin och fin mörk choklad från Cluizel.
Recept skapat av Cluizel.
Receptet ger minst 10 portioner. Beroende på hur stora du själv vill göra browniesen.
Svårighetsgrad: Medium
Ingredienser
- 115 g smör
- 225 g strösocker
- 2 st ägg
- 70 g vetemjöl
- 50 g chokladkaka 72%
- 1 msk cluizel kakao
- 1 msk vegetabilisk olja
- 1 tsk vaniljextrakt
- 1 shot espresso/instantkaffe
- Saften från 1/2 apelsin
- 1 tsk apelsinzest
För kanderad apelsin
- 1 apelsin skuren i 1/2 cm skivor
- 2,4 dl socker
- 2,4 dl vatten
Gör så här
- Förvärm ugnen till 200 °C/180 °C varmluft.
- Smält smöret och vispa ihop med socker och olja på högsta hastighet i cirka 3-4 minuter eller tills blandningen är riktigt ljus i färg.
- Vispa i äggen och vaniljextraktet och vispa i ytterligare 3-4 minuter, tillsätt sedan chokladen.
- Rör försiktigt i apelsinjuice och kaffe med en sked.
- Sikta i mjölet och kakaopulvret och vik försiktigt tills blandningen bara är jämn.
- Baka i 20-25 minuter.
- Under tiden browniesen grillas kan du börja med de kandiserade apelsintoppingarna. Koka upp socker och vatten i en djup stekpanna och låt sockret lösa upp sig.
- Sänk värmen till medel/låg och lägg i apelsinerna. Låt sjuda i 30 minuter och vänd apelsinerna var 5:e minut.
- Ta bort apelsinskivorna och lägg på ett ark bakplåtspapper. Använd lite av den tjocka apelsinsockerblandningen för att lätt täcka toppen av browniesen, som nu bör vara ute från ugnen och svalna.
- Tillsätt lite mer vatten i sockerblandningen för att bilda en apelsinsirap.
- Låt browniesen och apelsinskivorna stelna i 4-5 timmar (eller helst över natten) innan servering med lite extra chokladsås *valfritt.
Köksprodukter som används:
- Matvåg
- Kastrull
- Visp
- Skål
- Djup stekpanna
- Bakplåtspapper
- Ugnsplåt