Tryffel med saltad kola & hasselnöt
Recept på utomordentligt goda kolatryfflar med choklad och fin hasselnötskräm från Cluizel.
Recept skapat av Cluizel.
Receptet ger ca 20 tryfflar, beroende på hur stora du gör dem.
Svårighetsgrad: Proffs
Ingredienser
- 125 g hasselnötskräm 42%
- 42 g strösocker
- 2 msk vatten
- 83 g tungt vispad grädde
- 1 msk grovt havssalt
- ¼ tsk grovt havssalt
- 63 g kakaopulver
- 340 g Z-Karamel 43%
Gör så här
- Värm hasselnötskrämen i en metallskål över en kastrull med försiktigt sjudande vatten och rör om tills hasselnötskrämen är varm, slät och lätt omrörd, cirka 5 minuter. Ta bort skålen från värmen.
- Lös upp socker i vatten i en liten kastrull på medelvärme. Pensla sidorna av pannan med en fuktad bakpensel då och då när sockerblandningen tillagas. Öka värmen till medelhög och låt sirapen koka upp och koka tills sirapen har en djupt bärnstensfärgad färg, borsta ner sidorna och rör om i kastrull då och då för att förhindra att den bränns, cirka 4 minuter.
- Häll grädde i sirapen under omrörning. Sänk värmen till låg och koka under konstant omrörning tills du har en slät karamell, 5 till 10 minuter. Rör försiktigt ner den smälta hasselnötskrämen med 1/4 tsk grovt havssalt.
- Kyl karamellblandningen tills den är fast, minst 3 timmar.
- Fördela kakaopulver i botten av en bred, grund skål.
- Ös karamellblandning med en melonskopa eller liten glasskopa i 1 msk portioner. Rulla det därefter i kakaopulvret för att täcka. Lägg sedan upp på en plåt.
- Täck tryffelbollar med plastfolie och kyl över natten eller 8 timmar.
- Klä en 33x22x5-cm bakplåt med aluminiumfolie. Värm hackad choklad i en metallskål över en kastrull med försiktigt sjudande vatten, rör om ofta tills chokladen är smält och slät och chokladen når en temperatur på 46 grader c. Ta bort skålen från över vattnet.
- Arbeta snabbt och sänk ner varje tryffelboll i den smälta chokladen. Lyft upp tryffeln från chokladen med en gaffel och slå gaffeln mot sidan av skålen för att ta bort överflödig beläggning. Överför tryffeln till en folieklädd form för att svalna. Upprepa med resterande tryffelbollar.
- Strö över 1 msk grovt havssalt innan chokladen stelnar.
Köksprodukter som används:
- Matvåg
- Termometer
- Metallskål
- Kastrull
- Slev
- Liten kastrull
- Bakelseborste/pensel
- Skål
- Melonskopa/glasskopa
- Plåt
- Plastfolie
- Bakplåt 33x22x5 eller likdanande
- Aluminiumfolie
- Skärbräda
- Kniv
- Gaffel