Butiken

Söt och syrlig tårta!

Recept från världsmästaren inom bakning: Philippe Parc!

På franska heter tårtan "Douceur Acidulée" vilket översätts till syrlig sötma och är precis vad denna tårta erbjuder! Vit choklad i kombination med citrus och röda vinbär balanserar smakerna perfekt. Så fina smakkombinationer är egentligen inget att vara förvånad om man överväger att det är självaste Philippe Parc som har tagit fram receptet med inspiration från Cluizels produkter. Parc har vunnit världsmästerskap inom bakning, glass och choklad! Detta är en därmed en riktig pang-tårta att bjuda på när du verkligen vill skapa en lyxig känsla!


1. Mousse med citrus och vit choklad

Du behöver: 

  • 80 g mjölk
  • 30 citrusskal - vi rekommenderar kombinationen 3 citroner, 3 apelsiner och 2 limes!
  • 25 g glukos
  • 10 g gelatinark
  • 170 g lätt fromage blanc 
  • 200 g Elianza Couverture vit choklad
  • 300 g krämigt skummad/vispad grädde

Gör såhär: Tillsätt glukos och citrusskal till mjölken. Sila igenom för att tunna ut. TIllsätt sedan mjölk tills du kommer upp till 80 g. Värm upp mjölkmixen till 60°C. Tillsätt gelatin som du redan blött. Tillsätt fromage blanc och vit choklad. Chokladen ska vara tempererad till 45°C här. Rör sedan ner grädden och blanda samma allt ordentligt. Häll sedan direkt ner i din form. 


2. Sylt med röda vinbär 

Du behöver: 

  • 455 g puré/coulis med röda vinbär - du kan till exempel använda denna från Ponthier!
  • 30 g strösocker
  • 28 g vatten
  • 24 g potatisstärkelse
  • 6 g gelatinark

Gör såhär: Mixa vatten med potatisstärkelse. Koka sedan upp detta med röda vinbär och strösocker. Ta av det från plattan och tillsätt blötlagd gelatin. Lägg i former och låt stå djupfryst.


3.  Kex

Du behöver: 

  • 135 g mandelmjöl
  • 120 g invertsocker
  • 135 g ägg
  • 110 g äggula
  • 70 g olivolja
  • 200 g äggvita
  • 95 g strösocker
  • 95 g vetemjöl

Gör såhär: Blanda samman mandelmjöl, invertsocker, ägg, äggula och olivolja samman. Häll sedan i vispad äggvita och sedan strösocker. Tillsätt mjöl. Rör försiktigt. Placera smeten på ett bakplåtspapper i silikon på en plåt med kanter, så det blir som en ram. Grädda i ugnen i ca 9 minuter på 180°C. 

4. Knaprig kexblandning

Du behöver: 

  • 270 g Spéculoos - detta är den franska sort som används, men hittar du inte den i din matbutik fungerar till exempel Biscoff eller liknande också bra!
  • 100 g kakaosmör

Gör såhär: Krossa dina kex. Tillsätt smör som smälts till  40°C. Pressa mixen till två cirklar med diametern 18 cm. Ställ i kylen tillsvidare. 


5. Montera din tårta

Du kommer att montera din tårta uppifrån och ner. Börja med ett lager mousse, sen kex följt av ett tunnare lager mousse. Efter det tar du vinbärssylten, för att avsluta med ett sista lager mousse. Toppa med den knapriga kexblandningen. Djupfrys tårtan så att den sätter sig. 


6. Sista touchen

Ta ut tårtan ur frysen och ta bort formerna. Dekorera förslagsvis med rosa glasyr, guldpulver, färsk frukt och vit choklad. Servera och njut!

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.