Julkula med svartvinbär
Publicerad

Julkula med svartvinbär

Bjud dina gäster på en julig och utsökt dessert med Fromage blanc och svartvinbär.

Recept skapat av Ponthier.

Svårighetsgrad: Proffs 


Fromage blanc mousse 

  • 200 g  fromage blanc (färskost)
  • 60 g    socker 
  • 20 g    vatten 
  • 36 g    äggula 
  • 20 g    gelatin 
  • 240 g  vispgrädde 

Gör så här

  1. Vispa äggulorna med en visp och värm dem sedan upp till 121°C med socker och vatten. 
  2. Tillsätt det tidigare blötlagda gelatinet. 
  3. När blandningen har svalnat, tillsätt fromage blanc och sedan den vispade grädden.



Svartvinbärskompott

Gör så här 

  1. Kombinera fruktpuréerna, 100 g socker och vattnet och värm sedan upp till 40°C. 
  2. Tillsätt sedan de återstående 50 g socker och agar agar blandat. 
  3. Koka upp. 
  4. Efter tillagning, tillsätt det tidigare blötlagda gelatinet.



Granolabotten 

  • 450 g  smör 
  • 240 g  socker 
  • 6 g      salt 
  • 630 g  t55 mjöl 
  • 90 g    rågmjöl
  • 30 g    invertsocker
  • 15 g    bakpulver
  • 3 g      vaniljpulver 

Gör så här

  1. I elmixern, mjuka upp smöret. 
  2. Tillsätt socker, salt, invertsocker och vaniljpulver. 
  3. Tillsätt slutligen mjöl och bakpulver.



Montering och dekoration 

  1. Häll granolablandningen i savarinformar. 
  2. Grädda i 20 minuter i 150°C. 
  3. Använd halvsfär vit (L)
  4. Förbered fromage blanc-moussen, häll i halvklotformade Flexipan-formar och ställ i frysen i 2 timmar. 
  5. Stick de vita chokladhalvorna på granolabotten och gör sedan ett litet hål i botten med ett förvärmt munstycke. 
  6. Sätt in en liten kork. 
  7. Häll svartvinbärskompotten i de vita chokladskalen dekorerade med granolabotten, ta bort fromage blanc-halvsfärerna ur formen, lägg dem ovanpå chokladskalen och spraya sedan vitt. 
  8. Stick sockersnöflingor ovanpå och servera sedan direkt.

Montering och dekoration av julkula med svartvinbär


Köksprodukter som används:

  • Matvåg
  • Skål
  • Visp 
  • Kastrull
  • Slev
  • Elmixer
  • Savarinformar



Sammanställd ingredienslista: 

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.