Julkula med svartvinbär
Bjud dina gäster på en julig och utsökt dessert med Fromage blanc och svartvinbär.
Recept skapat av Ponthier.
Svårighetsgrad: Proffs
Fromage blanc mousse
- 200 g fromage blanc (färskost)
- 60 g socker
- 20 g vatten
- 36 g äggula
- 20 g gelatin
- 240 g vispgrädde
Gör så här
- Vispa äggulorna med en visp och värm dem sedan upp till 121°C med socker och vatten.
- Tillsätt det tidigare blötlagda gelatinet.
- När blandningen har svalnat, tillsätt fromage blanc och sedan den vispade grädden.
Svartvinbärskompott
- 200 g ponthiers svartvinbärspuré
- 100 g ponthiers hallonpuré
- 100 g socker
- 30 g vatten
- 50 g socker
- 5 g agar agar
- 6 g gelatin
Gör så här
- Kombinera fruktpuréerna, 100 g socker och vattnet och värm sedan upp till 40°C.
- Tillsätt sedan de återstående 50 g socker och agar agar blandat.
- Koka upp.
- Efter tillagning, tillsätt det tidigare blötlagda gelatinet.
Granolabotten
- 450 g smör
- 240 g socker
- 6 g salt
- 630 g t55 mjöl
- 90 g rågmjöl
- 30 g invertsocker
- 15 g bakpulver
- 3 g vaniljpulver
Gör så här
- I elmixern, mjuka upp smöret.
- Tillsätt socker, salt, invertsocker och vaniljpulver.
- Tillsätt slutligen mjöl och bakpulver.
Montering och dekoration
- Häll granolablandningen i savarinformar.
- Grädda i 20 minuter i 150°C.
- Använd halvsfär vit (L).
- Förbered fromage blanc-moussen, häll i halvklotformade Flexipan-formar och ställ i frysen i 2 timmar.
- Stick de vita chokladhalvorna på granolabotten och gör sedan ett litet hål i botten med ett förvärmt munstycke.
- Sätt in en liten kork.
- Häll svartvinbärskompotten i de vita chokladskalen dekorerade med granolabotten, ta bort fromage blanc-halvsfärerna ur formen, lägg dem ovanpå chokladskalen och spraya sedan vitt.
- Stick sockersnöflingor ovanpå och servera sedan direkt.
Köksprodukter som används:
- Matvåg
- Skål
- Visp
- Kastrull
- Slev
- Elmixer
- Savarinformar
Sammanställd ingredienslista:
- Halvsfär vit (L).
- 200 g fromage blanc (färskost)
- 460 g socker
- 50 g vatten
- 36 g äggula
- 26 g gelatin
- 240 g vispgrädde
- 200 g ponthiers svartvinbärspuré
- 100 g ponthiers hallonpuré
- 5 g agar agar
- 450 g smör
- 6 g salt
- 630 g t55 mjöl
- 90 g rågmjöl
- 30 g invertsocker
- 15 g bakpulver
- 3 g vaniljpulver