Chokladtårta med pumpa
Bjud dina gäster på en fin och mycket god chokladtårta med pumpa.
Recept skapat av Cluizel.
Receptet ger en tårta för minst 10 personer
Svårighetsgrad: Proffs
Kaka
- 192 g mjöl
- 85 g kakaopulver
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- ½ tsk salt
- 120 g kärnmjölk rumstemperatur
- 225 g pumpapuré
- 200 g farinsocker
- 200 g strösocker
- 1 msk vaniljextrakt
- 170 g smör, rumstemperatur
- 4 st stora ägg, rumstempererade
Gör så här
- Värm ugnen till 180 grader. Förbered två 20 x 20 cm fyrkantiga bakformar med smör och mjöl eller non-stick spray.
- I en medelstor skål, sikta ihop mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och salt. Sätt till sidan.
- I en liten skål kombinera kärnmjölk och pumpapurén. Vispa ihop tills det är blandat.
- Vispa ihop smör, socker och vanilj i en mixer tills det blir ljust och fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget, tills det är helt ihopblandat.
- Tillsätt alternativt mjölblandningen och kärnmjölksblandningen till sockerblandningen, börja och avsluta med mjölblandningen. Blanda i 1 minut på låg tills den är helt blandad. Fördela smeten jämnt mellan två förberedda bakformar.
- Grädda i 18-26 minuter. Kakan är klar när en insatt tandpetare kommer ut mestadels ren.
Vispgrädde
- 357 g tjock grädde
- 225 g pumpapuré
- 384 g konditorisocker
- 2 tsk kanel
- ¼ tsk all-krydda
Gör så här
- Tillsätt tjock grädde i en stående mixer och vispa på med till medelhög hastighet tills det blir mjuka toppar. (vanligtvis ca 2-3 minuter)
- Medan grädden blandas, lägg pumpapuré, kanel och all-krydda i en skål. Rör om tills det blandas.
- När krämen är på mjukt toppstadium, tillsätt konditorsocker, 128 g i taget. Efter det stäng av mixern. Vänd försiktigt ner pumpapuréblandningen till krämen. Om konsistensen inte är tillräckligt fast, tillsätt mer konditorsocker, cirka en 50 g åt gången tills du når önskad konsistens.
Ganache
- 340 g kayambe 45% eller vanuari 39%
- 170 g tjock grädde
- Chokladströssel till garnering, valfritt
Gör så här
- Koka upp tjock grädde och ta bort från värmen.
- Häll grädden över chokladen och rör långsamt tills all choklad är helt smält och slät.
Montering och dekoration
- Använd kakdelarna, en som botten och en som lock.
- Addera ett lager med ganache på bottendelen, cirka 0,5 cm tjockt.
- Addera därefter ett tjockt lager med pumpa grädde.
- Placera därefter locket.
- På locket adderar du ytterligare ett lager av ganachen och sedan använder du resterande pumpagrädde, med en spritspåse enligt bild.
- Sedan avslutar du med chokladströssel.
- Servera och njut!
Köksprodukter som används:
- Matvåg
- Termometer
- 20 x 20 cm fyrkantiga bakformar x2
- Skål x2
- Sikt
- Slev
- Visp
- Mixer
- Kastrull
- Spritspåse
Sammanställd ingredienslista:
- 192 g mjöl
- 85 g kakaopulver
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- ½ tsk salt
- 120 g kärnmjölk rumstemperatur
- 450 g pumpapuré
- 200 g farinsocker
- 200 g strösocker
- 1 msk vaniljextrakt
- 170 g smör, rumstemperatur
- 4 stora ägg, rumstempererade
- 527 g tjock grädde
- 384 g konditorisocker
- 2 tsk kanel
- ¼ tsk all-krydda
- 340 g kayambe 45% eller vanuari 39%
- Chokladströssel till garnering, valfritt