Chokladtårta med pumpa
Publicerad

Chokladtårta med pumpa

Bjud dina gäster på en fin och mycket god chokladtårta med pumpa.

Recept skapat av Cluizel.


Receptet ger en tårta för minst 10 personer

Svårighetsgrad: Proffs


Kaka

  • 192 g   mjöl
  • 85 g     kakaopulver
  • 2 tsk    bakpulver
  • 1 tsk    bikarbonat
  • ½ tsk   salt
  • 120 g   kärnmjölk rumstemperatur
  • 225 g   pumpapuré
  • 200 g   farinsocker
  • 200 g   strösocker
  • 1 msk  vaniljextrakt
  • 170 g   smör, rumstemperatur
  • 4 st      stora ägg, rumstempererade

Gör så här

  1. Värm ugnen till 180 grader. Förbered två 20 x 20 cm fyrkantiga bakformar med smör och mjöl eller non-stick spray.
  2. I en medelstor skål, sikta ihop mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och salt. Sätt till sidan.
  3. I en liten skål kombinera kärnmjölk och pumpapurén. Vispa ihop tills det är blandat.
  4. Vispa ihop smör, socker och vanilj i en mixer tills det blir ljust och fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget, tills det är helt ihopblandat.
  5. Tillsätt alternativt mjölblandningen och kärnmjölksblandningen till sockerblandningen, börja och avsluta med mjölblandningen. Blanda i 1 minut på låg tills den är helt blandad. Fördela smeten jämnt mellan två förberedda bakformar.
  6. Grädda i 18-26 minuter. Kakan är klar när en insatt tandpetare kommer ut mestadels ren.


Vispgrädde

  • 357 g  tjock grädde
  • 225 g  pumpapuré
  • 384 g  konditorisocker
  • 2 tsk   kanel
  • ¼ tsk  all-krydda

Gör så här

  1. Tillsätt tjock grädde i en stående mixer och vispa på med till medelhög hastighet tills det blir mjuka toppar. (vanligtvis ca 2-3 minuter)
  2. Medan grädden blandas, lägg pumpapuré, kanel och all-krydda i en skål. Rör om tills det blandas.
  3. När krämen är på mjukt toppstadium, tillsätt konditorsocker, 128 g i taget. Efter det stäng av mixern. Vänd försiktigt ner pumpapuréblandningen till krämen. Om konsistensen inte är tillräckligt fast, tillsätt mer konditorsocker, cirka en 50 g åt gången tills du når önskad konsistens.



Ganache

Gör så här

  1. Koka upp tjock grädde och ta bort från värmen.
  2. Häll grädden över chokladen och rör långsamt tills all choklad är helt smält och slät.


Montering och dekoration

  1. Använd kakdelarna, en som botten och en som lock. 
  2. Addera ett lager med ganache på bottendelen, cirka 0,5 cm tjockt. 
  3. Addera därefter ett tjockt lager med pumpa grädde.
  4. Placera därefter locket. 
  5. På locket adderar du ytterligare ett lager av ganachen och sedan använder du resterande pumpagrädde, med en spritspåse enligt bild.  
  6. Sedan avslutar du med chokladströssel.
  7. Servera och njut! 


Köksprodukter som används: 

  • Matvåg 
  • Termometer 
  • 20 x 20 cm fyrkantiga bakformar x2
  • Skål x2
  • Sikt 
  • Slev
  • Visp
  • Mixer
  • Kastrull 
  • Spritspåse


Sammanställd ingredienslista:

  • 192 g  mjöl
  • 85 g    kakaopulver
  • 2 tsk   bakpulver
  • 1 tsk   bikarbonat
  • ½ tsk  salt
  • 120 g  kärnmjölk rumstemperatur
  • 450 g  pumpapuré
  • 200 g  farinsocker
  • 200 g  strösocker
  • 1 msk  vaniljextrakt
  • 170 g   smör, rumstemperatur
  • 4 stora ägg, rumstempererade
  • 527 g    tjock grädde
  • 384 g    konditorisocker
  • 2 tsk     kanel
  • ¼ tsk    all-krydda
  • 340 g    kayambe 45% eller vanuari 39%
  • Chokladströssel till garnering, valfritt

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.