Dessert med choklad och kola
Butiken

Choklad & Kola

En underbar bakelse med smak av choklad och kola. Recept av Sanja Jovanovska, Chalmers konferens & restauranger, Göteborg.

Browniebotten

  • 100  g smör normalsaltat
  •   20  g Vanuari mörk 63%
  •   65  g Vetemjöl
  •   25  g kakaopulver
  •     2  g bakpulver
  •     1  st ägg
  • 165  g socker
  •     1 msk espresso

Smält smör och choklad. Vispa ihop ägg och socker lätt. Blanda vete, kakao och bakpulver och vänd ner i äggvispet. Tillsätt espresson och chokladsmöret. Vänd ihop till en jämn smet och baka av på 190 grader ca 10 min i en form på 22x22 cm.

Kola

  • 150   g smör
  •   90   g socker
  •   30   g honung
  •   60   g vispgrädde
  •   60   g glykos
  •     1    krm salt

Koka upp till 114 grader och häll över den avsvalnade browniebottnen.

Chokladmousse

  • 100  g Vanuari mörk 63%
  • 100  g vispgrädde
  •     3  st gelatin blad
  •   70  g äggvita
  •   40  g socker
  • 150  g vispgrädde

Smält choklad och den mindre mängden vispgrädde till en tryffel. Lägg i blötlagda gelatinblad och låt svalna till ca 32 grader. Vispa den större delen grädden till mjuka toppar i en skål. I en annan skål vispar du upp äggvita och socker till en maräng. Vänd försiktigt ner chokladen i grädden, därefter vänder du ihop det med marängen. Stryk ut över kolan och frys. Dela till önskad storlek innan doppning


Namelaka

Koka upp mjölk, glykos och riven tonkaböna. Låt dra ca 5 min och sila av. Vänd ner den smälta chokladen i mjölken i ca 3 omgångar. Lägg i gelatinet, när det smält tillsätt den kalla grädden. Låt stå i kyl gärna över natten. 

Kanderade hasselnötter

Väg upp lika delar hasselnötter, socker och vatten. Låt koka ca 10 min till sirapsliknande konsistens. Sila av, lägg i plåt med bakplåtspapper och rosta i 180 grader varm ugn ca 10-15 min.

Doppchoklad

Smält chokladen med kakaosmöret och blanda i nötterna. Doppa frusna bitar (botten och sidorna) i chokladen. Toppa bakelserna med namelaka, kakaonibs (Grue de cacao) och kanderade hasselnötter.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.