Choklad & Kola
En underbar bakelse med smak av choklad och kola. Recept av Sanja Jovanovska, Chalmers konferens & restauranger, Göteborg.
Browniebotten
- 100 g smör normalsaltat
- 20 g Vanuari mörk 63%
- 65 g Vetemjöl
- 25 g kakaopulver
- 2 g bakpulver
- 1 st ägg
- 165 g socker
- 1 msk espresso
Smält smör och choklad. Vispa ihop ägg och socker lätt. Blanda vete, kakao och bakpulver och vänd ner i äggvispet. Tillsätt espresson och chokladsmöret. Vänd ihop till en jämn smet och baka av på 190 grader ca 10 min i en form på 22x22 cm.
Kola
- 150 g smör
- 90 g socker
- 30 g honung
- 60 g vispgrädde
- 60 g glykos
- 1 krm salt
Koka upp till 114 grader och häll över den avsvalnade browniebottnen.
Chokladmousse
- 100 g Vanuari mörk 63%
- 100 g vispgrädde
- 3 st gelatin blad
- 70 g äggvita
- 40 g socker
- 150 g vispgrädde
Smält choklad och den mindre mängden vispgrädde till en tryffel. Lägg i blötlagda gelatinblad och låt svalna till ca 32 grader. Vispa den större delen grädden till mjuka toppar i en skål. I en annan skål vispar du upp äggvita och socker till en maräng. Vänd försiktigt ner chokladen i grädden, därefter vänder du ihop det med marängen. Stryk ut över kolan och frys. Dela till önskad storlek innan doppning
Namelaka
- 75 g mjölk
- 5 g glykos
- ca 1/2 tonkaböna
- 150 g smält Z-Karamel 43%
- 1 st gelatinblad
- 150 g kall grädde
Koka upp mjölk, glykos och riven tonkaböna. Låt dra ca 5 min och sila av. Vänd ner den smälta chokladen i mjölken i ca 3 omgångar. Lägg i gelatinet, när det smält tillsätt den kalla grädden. Låt stå i kyl gärna över natten.
Kanderade hasselnötter
Väg upp lika delar hasselnötter, socker och vatten. Låt koka ca 10 min till sirapsliknande konsistens. Sila av, lägg i plåt med bakplåtspapper och rosta i 180 grader varm ugn ca 10-15 min.
Doppchoklad
- 400 g Vanuari ljus 39%
- 40 g kakaosmör
- 70 g rostade hackade hasselnötter
Smält chokladen med kakaosmöret och blanda i nötterna. Doppa frusna bitar (botten och sidorna) i chokladen. Toppa bakelserna med namelaka, kakaonibs (Grue de cacao) och kanderade hasselnötter.