Alfajores Argentinian Delight
Njut av Argentinian Delight – en spännande variant av de klassiska Alfajores-kakorna med en chokladtouch.
Argentinian Delight är en variant av Alfajores, en klassisk latinamerikansk kaka som kan göras på många olika sett. Konditorn och chokladmakaren Jordi Puigvert Colomer har skapat detta recept på uppdrag av Cluizel.
Receptet ger 30 kakor
Svårighetsnivå: Proffs
Alfajores
- 260 g smör
- 260 g socker
- 50 g honung
- 6 g vaniljpulver
- 55 g ägg
- 360 g tårtmjöl eller vetemjöl
- 120 g maizena
- 70 g kakaopulver
- 120 g mandelmjöl
- 5 g bikarbonat
- 7 g bakpulver
- Zest från en ekologisk apelsin
- Sätt ungen på 170 grader.
- Blanda socker, honung och smör till en krämig smet.
- Tillsätt ägg och vaniljpulver.
- Blanda samtliga torra ingredienser separat och tillsätt dem sedan i socker- och smörblandningen.
- Blanda tills det blivit till en fin och lättarbetad deg.
- Kavla ut degen till ca 3 mm tjocklek och låt den vila i 2 timmar.
- Stick ut rundlar á 5 cm i diameter och placera ut dem på bakplåtspapper eller silikonmatta.
- Grädda i 7 minuter och låt sedan kakorna svalna på galler.
Chokladganache
- 300 g grädde 35 %
- 340 g mörk choklad, Cluizel Vanuari 63 %
- 75 g invertsocker
- 75 g glukos
- 100 g klarifierat smör (smörolja)
- Väg upp chokladen i en skål.
- Värm upp grädden med invertsocker och glykos.
- Häll den varma blandningen över chokladen.
- Mixa noga och kyl ned till 40 grader.
- Tillsätt smöret och mixa igen tills det blir en fin blandning.
- Fyll blandningen i en spritspåse.
Montering
- Spritsa ganache mellan två kakrundlar
- Doppa sedan i mjölkchokladöverdraget (se nedan).
- Dekorera gärna med några spritsade chokladlinjer på toppen.
Mjölkchokladöverdrag
- 500 g mjölkchoklad, Z-karamel
- 30 g mörk choklad, Cluizel Vanuari 63 %
- 30 g kakaosmör
- Smält choklad och kakaosmör.
- Temperera och doppa sedan kakorna en i taget.
- Lägg på galler för att stelna.
Köksprodukter som används:
- Ugnsplåt
- Skål x2
- Slev x2
- Kavel
- Gaffel
- Bakplåtspapper eller silikonmatta
- Galler
- Matvåg
- Spritspåse
- Termometer
Sammanställd ingredienslista:
- 260 g smör
- 260 g socker
- 50 g honung
- 6 g vaniljpulver
- 55 g ägg
- 360 g tårtmjöl eller vetemjöl
- 120 g maizena
- 70 g kakaopulver
- 120 g mandelmjöl
- 5 g bikarbonat
- 7 g bakpulver
- Zest från en ekologisk apelsin
- 300 g grädde 35 %
- 370 g mörk choklad, Cluizel Vanuari 63 %
- 75 g invertsocker
- 75 g glukos
- 100 g klarifierat smör (smörolja)
- 500 g mjölkchoklad, Z-karamel
- 30 g kakaosmör