Kolatårta med saltade kringlor
Skapa en otroligt god och läcker kolatårta med saltade kringlor på toppen.
Baktid: Cirka 45 minuter + 45 minuters i gräddningstid
Svårighetsgrad: Medium
Mördeg
- 80 g florsocker
- 170 g mjukt smör
- 250 g mjöl
Gör så här
- Till smuldegen, blanda ingredienserna och knåda till en boll.
- Slå in med plastfolie och kyl i 1 timme.
- Kavla ut degen till en ca 0,5 cm tjock cirkel och lägg den i en tårtform (diameter ca 24 cm) med löstagbar botten, forma en kant och tryck ner den.
- Grädda i en förvärmd ugn (175°C varmluft) i cirka 20 minuter eller tills de är ljust gyllenbruna.
Ganache
- 450 g grädde
- 300 g Vanuari 63%
- 20 g honung
Gör så här
- För att göra ganachen, värm långsamt grädden och mörk choklad i en kastrull tills blandningen kokar, ta sedan av värmen och rör ner honungen.
- Häll ganachen i den bakade mördegen och grädda i ca 25 minuter.
Glasyr & Dekoration
- 240 g Kewane 34%
- 50 g olja
- Grovt havssalt
- Saltade små kringlor
Gör så här
- Smält den blonda chokladen över ett vattenbad.
- Tillsätt olja för att göra den jämnare.
- Häll glasyren över den avsvalnade tårtan och strö över kringlor och grovt havssalt.
- Ställ i kylen i 2 timmar.
Köksprodukter som används:
- Matvåg
- Skål
- Slev
- Plastfolie
- Kavel
- Tårtform (diameter ca 24 cm)
- Kastrull