Cheesecake med vit choklad
Här hittar du ett recept på en utsökt cheesecake med vit choklad från franska Cluizel.
Recept skapat av Cluizel.
Receptet ger minst 10 portioner
Svårighetsgrad: Medium
Smulbotten
- 7 st hela kanelgrahamkex, krossade
- 50 g socker
- 75 g smält smör
Gör så här
- I en liten skål, kombinera kanelgrahamkex och socker.
- Rör sedan ner smör.
- Använd detta sen till botten av cheesecaken. Tryck ut blandningen på botten och 2,5 cm upp på sidorna av en smord bakform för cheesecake.
Fyllning
- 900 g färskost
- 100 g + 2 msk socker
- 1 msk mjöl
- 1 tsk vaniljextrakt
- 2 st stora ägg - rumstempererade - lätt omrörda
- 2 st äggulor - rumstempererade - lätt omrörda
- 225 g elianza Vit 33% - smält och kylt
Gör så här
- I en stor skål, vispa färskost, socker, mjöl och vanilj tills det är väl blandat.
- Tillsätt ägg och gulor.
- Vispa på låg hastighet bara tills det blandas.
- Rör ner vit choklad.
- Häll över smulbotten.
- Lägg formen på en bakplåt.
- Grädda i 180 grader i 45-50 minuter eller tills mitten precis stelnat.
- Kyl på galler i 10 minuter.
- Kör försiktigt en kniv runt kanten på bakformen för att loss. Om det inte lossnar - kyl 1 timme längre.
- Kyl över natten.
Jordgubbssås
- 100 g socker
- 2 msk majsstärkelse
- 120 ml vatten
- 100 - 200 g jordgubbar
- Röd matfärg, valfritt
Gör så här
- I en stor kastrull, kombinera socker, majsstärkelse och vatten tills det är slätt.
- Tillsätt jordgubbar.
- Koka upp och rör om tills det tjocknat.
- Ta bort från värmen och rör i några droppar matfärg om så önskas.
Dekoration och montering
- Bred jordgubbssås över toppen av cheesecaken
- Ringla över smält vit choklad om så önskas.
Köksprodukter som används:
- Matvåg
- Termometer
- Skål
- Kastrull
- Rund bakform för cheesecake
- Visp
- Bakplåt
- Galler för avkylning
- Kniv
Sammanställd ingredienslista
- 7 st hela kanelgrahamkex
- 280 g socker
- 75 g smält smör
- 900 g färskost
- 1 msk mjöl
- 1 tsk vaniljextrakt
- 2 st stora ägg
- 2 st äggulor
- 225 g elianza Vit 33%
- 2 msk majsstärkelse
- 120 ml vatten
- 100 - 200 g jordgubbar
- Röd matfärg, valfritt