Choklad och kolabakelse

Recept av Sanja Jovanovska, Chalmers konferens & restauranger, Göteborg.

Browniebotten
100 g smör normalsaltat
20 g CLUIZEL Caozelo mörk 66%
65 g Vetemjöl
25 g CLUIZEL kakaopulver
2 g bakpulver
1 st ägg
165 g socker
1 msk espresso
Smält smör och choklad. Vispa ihop ägg och socker lätt. Blanda vete, kakao och bakpulver och vänd ner i äggvispet. Tillsätt espresson och chokladsmöret. Vänd ihop till en jämn smet och baka av på 190 grader ca 10 min i en form på 22x22 cm.

Kola
150 g smör
90 g socker
30 g honung
60 g vispgrädde
60 g glykos
1 krm salt
Koka upp till 114 grader och häll över den avsvalnade browniebottnen.

Chokladmousse
100 g CLUIZEL Caozelo mörk 66%
100 g vispgrädde
3 st gelatin blad
70 g äggvita
40 g socker
150 g vispgrädde
Smält choklad och den mindre mängden vispgrädde till en tryffel. Lägg i blötlagda gelatinblad och låt svalna till ca 32 grader. Vispa den större delen grädden till mjuka toppar i en skål. I en annan skål vispar du upp äggvita och socker till en maräng. Vänd försiktigt ner chokladen i grädden, därefter vänder du ihop det med marängen. Stryk ut över kolan och frys. Dela till önskad storlek innan doppning

Namelaka
75 g mjölk
5 g glykos
ca 1/2 tonkaböna
150 g smält CLUIZEL Z-Karamel 43%
1 st gelatinblad
150 g kall grädde
Koka upp mjölk, glykos och riven tonkaböna. Låt dra ca 5 min och sila av. Vänd ner den smälta chokladen i mjölken i ca 3 omgångar. Lägg i gelatinet, när det smält tillsätt den kalla grädden. Låt stå i kyl gärna över natten.

Kanderade hasselnötter
Väg upp lika delar hasselnötter, socker och vatten. Låt koka ca 10 min till sirapsliknande konsistens. Sila av, lägg i plåt med bakplåtspapper och rosta i 180 grader varm ugn ca 10-15 min.

Doppchoklad
400 g CLUIZEL Caozelo Lait 38%
40 g CLUIZEL kakaosmör
70 g rostade hackade hasselnötter

Smält chokladen med kakaosmöret och blanda i nötterna
Doppa frusna bitar (botten och sidorna) i chokladen. Toppa bakelserna med namelaka, kakaonibs (Grue de cacao) och kanderade hasselnötter.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.