Pralin - Det fagra Österlen
Butiken

Pralin - Det fagra Österlen

Recept av Martin Morans: "Inspiration till denna pralin fick jag när jag cyklade genom äppelodlingarna i Kivik bara en bit från där jag bor".

Receptet ger ca 64 praliner á 13g.


Runda taggiga vita chokladskal av storlek s

Fyll chokladskalen med de båda fyllningarna och garnera med fintärnade äppelbrunoise. 

Mjölkchoklad- och kardemummaganache 

  •   120  g vispgrädde
  •    20   g invertsocker
  •   220  g Z-Karamel 
  •     1    tsk stött kardemumma 
  •     1    nypa havssalt 

 Smält chokladen till 45°C. Koka upp de övriga ingredienserna och låt dra några minuter. Sila gräddkoket och häll över den smälta chokladen i tre omgångar och skapa en emulsion. Mixa ganachen i en kanmixer tills den är slät och glansig. Låt svalna i rumstemp till 30°C och fyll därefter med ganachen ovanpå kolan i dina pralinskal. Lämna ett utrymme på ca 2-3 mm till lockning.


Äpplekola 

  •   75  g smör 
  •   75  g vit sirap 
  •   75  g vispgrädde 
  •   75  g kiviks äpplekoncentrat 
  •   75  g socker 
  •   1/2   citron saft + cest 
  •     1    nypa havssalt 
  •     1    tsk äppelcidervinäger

Börja med att smälta smöret i en kastrull. Tillsätt därefter dem övriga ingredienserna. Koka kolan till 115°C. Smaka eventuellt av med mer äppelcidervinäger. Kyl kastrullen hastigt i ett vattenbad för att avsluta kokprocessen. Låt därefter kolan svalna i rumstemperatur till 30°C. Häll upp i en spritspåse och fyll därefter dina pralinskal till hälften med kolan.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.