Nougat cheesecake
Baka en söt och härlig cheesecake, en perfekt balans mellan krämig fyllning och chokladig smuldeg. Ett recept på 12 läckra cheesecakeportioner.
Recept av Viba
Baktid: Cirka 100 minuter + 60 minuters i avkylningstid
Receptet ger 12 portioner
Svårighetsgrad: Medium
Smuldeg
- 35 g florsocker
- 70 g smör
- 1 st ägg
- 110 g vetemjöl
- 10 g kakaopulver
- 1 nypa salt
Så här gör du
- Blanda strösocker och smör i rumstemperatur till degen, tillsätt delvis resterande ingredienser och knåda till en smidig deg.
- Smörj en bakform och klä den sedan med smuldegen, höj en 5 cm kant. Nagga jämt med en gaffel och ställ i kylen.
- För att förhindra att degbotten faller ihop eller att det bildas luftbubblor under gräddningen, täck degen med bakplåtspapper och tyng ner den med någon vikt. Grädda degen i 170 grader över/undervärme i 7 till 10 minuter
Cheesecakefyllning
- 65 g smör
- 110 g florsocker
- 1 st vaniljstång (använd eggen på en kniv för att skrapa av vanilj från den öppnade stången)
- 2 st ägg
- Citronskal
- 320 g kvarg (låg fetthalt)
- 90 g gräddfil
- 120 g grädde
- 35 g vetestärkelse
- 150 g Viba Klassisk Nougat
Så här gör du
- Vispa det mjuka smöret med socker, vanilj och citron till det är fluffigt. Blanda i äggen. Därefter vänd ner kvarg, gräddfil, vispad grädde och vetestärkelse.
- Smält nougaten över ett vattenbad och blanda till sist med blandningen (steg 1)
- Efter att degen svalnat häller du kvargblandningen i formen och gräddar i ugnen i 60 minuter på 170 grader över/undervärme.
Tips
Njut av cheesecaken på ett klassiskt sätt efter den har svalnat eller så kan du lägga till ett chokladöverdrag på cheesecaken.
Köksprodukter som används:
- Matvåg
- Termometer
- Skål x2
- Slev
- Bakform (rund)
- Gaffel
- Visp
- Kastrull
Sammanställd ingredienslista:
- 145 g florsocker
- 135 g smör
- 3 st ägg
- 110 g vetemjöl
- 10 g kakaopulver
- 1 nypa salt
- 1 st vaniljstång
- Citronskal
- 320 g kvarg (låg fetthalt)
- 90 g gräddfil
- 120 g grädde
- 35 g vetestärkelse
- 150 g Viba Klassisk Nougat