Jul Stollen med nougat
Förhöj jul stämningen där hemma med detta goda recept på Stollen, med krämig nougat från Viba.
Recept av Viba
Baktid: Cirka 60 minuter + 50 minuters i tillagningstid
Svårighetsgrad: Medium
Ingredienser
- 300 g Viba klassisk nougat
- 250 g margarin
- 250 g kvarg (låg fetthalt)
- 100 g socker
- 2 st ägg
- 100 g hackade hasselnötter
- 500 g mjöl
- 5 tsk bakpulver
- 1 tsk kanel eller pepparkakskrydda
Så här gör du
- Ta av plasten på nougatbitarna och ställ i kylen.
- Vispa 200 gram margarin till en krämig blandning. Tillsätt sedan kvarg och socker och blanda allt ordentligt. Rör gradvis ner äggen och tillsätt de hackade hasselnötterna – detta görs bäst med en stavmixer.
- Blanda mjöl, bakpulver och kryddorna och tillsätt kvargblandningen i omgångar. Från och med nu är det bäst att använda bakmaskin och arbeta intensivt ihop ingredienserna till en deg. Ställ degen i kylen för att svalna i cirka 30 minuter.
- Värm ugnen till 175 °C varm/luftugn.
- Bred ut den kylda degen på en lätt mjölad arbetsyta och forma till en fyrkant som mäter cirka 40 x 40 cm. Fördela nu nougaten jämnt på degen, vik in degen från båda ändarna och forma den till en stollen. Grädda stollen i den förvärmda ugnen i cirka 50 minuter – beroende på ugn kan den vara perfekt efter 45 minuter. Man bör se till att den inte blir för brun.
- Smält till sist resterande 50 gram margarin och bred över den nygräddade stollen. Sist men inte minst, strö över generöst med strösocker – var inte sparsam här. Smaklig måltid!
Vårt presenttips: Att halvera degen skapar en härlig liten stollen som passar perfekt som present under julen.
Köksprodukter som används:
- Matvåg
- Termometer
- Visp
- Skål
- Slev
- Stavmixer
- Bakmaskin
- Ugnsplåt
- Bakform
- Kastrull