Lemon & lime tiramisú
Prova på att göra en ny variant av den traditionella tiramisún, med fruktpurér från Ponthier.
Recept skapat av Mathieu Mandard, fransk dessertmästare, på uppdrag av Ponthier.
Svårighetsgrad: Proffs
Citronkräm
- 400 g ponthiers citronpuré
 - 115 g smör
 - 360 g strösocker
 - 335 g ägg
 - 12 g gelatin
 - Zest från 2 st lime
 
Gör så här
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 30 minuter.
 - Koka upp citronpuré, smör och zest.
 - Häll på strösocker- och äggblandningen.
 - Koka blandningen till 95°C.
 - Blanda
 - Tillsätt gelatinet.
 - Kyl ned.
 
Limekräm
- 200 g ponthiers limepuré
 - 60 g smör
 - 180 g strösocker
 - 165 g ägg
 - 6 g gelatin
 - 180 g vispad grädde
 - Zest från 1 st lime
 
Gör så här
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 30 minuter.
 - Koka upp limepuré, smör och Zest.
 - Häll över strösocker- och äggblandningen.
 - Koka blandningen till 95°C.
 - Blanda.
 - Kyl till 4°C.
 - Tillsätt det avrunna smälta gelatinet (vid 40°C).
 - Tillsätt den vispade grädden i två eller tre omgångar.
 - Kyl ned.
 
Citron och lime tiramisú-blandning
- 120 g äggula
 - 90 g strösocker
 - 150 g äggvita
 - 125 g mascarpone
 - 125 g grädde
 - Citron och lime zest
 
Gör så här
- Vispa äggulorna med strösocker i en mixer tills de blir bleka.
 - I mixern, vispa äggvitan tills den blir hård.
 - Mjuka upp mascarponen med blandningen.
 - Tillsätt den vispade äggvitan.
 - Avsluta blandningen med vispad grädde och skal.
 - Kyl ned.
 
Montering och dekoration
- I en djup dessertform (tallrik): fyll botten av fatet med citronkräm.
 - Öppna en rånstrut lite, fyll den med limekräm.
 - Använd en spritspåse med ett Saint-Honoré-munstycke och sprid tiramisù-blandningen av citron och lime ovanpå struten.
 - Riv några bitar limeskal ovanpå struten.
 

Köksprodukter som används:
- Matvåg
 - Kastrull
 - Slev
 - Visp
 - Mixer
 
Sammanställd ingredienslista:
- 400 g  ponthiers citronpuré
 - 175 g smör
 - 540 g strösocker
 - 500 g ägg
 - 18 g gelatin
 - 200 g  ponthiers limepuré
 - 180 g vispad grädde
 - 120 g  äggula
 - 90 g strösocker
 - 150 g äggvita
 - 125 g mascarpone
 - 125 g grädde
 - Citron och lime zest
 - Zest från 3 st lime 
 - Rånstrut
 
