Butiken

Karamel

Recept av Marco D'Andrea med smaker av karmelliserat äpple, timjan och hasselnöt!

Vispad grädde med Z-Karamel  

  •  210 g grädde 
  •  4 g timjan 
  •  130 g Z-Karamel 
  •  2 g salt

Koka upp grädden och lägg i timjan. Sätt på locket och låt det tillagas i 5 minuter. Häll över stilla, varm grädde över chokladen och blanda. Låt stå i kylen minst 5 timmar. Vispa upp innan användning.


Z-Karamel gräddganache 

Koka upp grädden och addera chokladen och pralinén. Emulgera med en blender och lägg i det kalla smöret.  Häll mixen i små glas.


Karamelliserade äppelbitar 

  • 50 g socker 
  • 1/4 vaniljstång 
  • 150 g tärnade äppelbitar 
  • 30 g smör 
  • 1 kvist timjan

Karamellisera sockret. Lägg i äppelbitarna och vaniljstången, låt de sedan sjuda. Därefter lägger du i smöret och timjan och låter det emulgera tills bitarna är skinande. Låt stå för att svalna.


Luftig choklad

Smält chokladen och kakaosmöret, häll därefter i en siphon. Sätt i två CO2 kapslar och en sodakapsel. Kör ner mixen i en behållare och vakumförslut den. Kyl ner i en frys. Placeras sen i glaset och spraya lite guldpulver på toppen.


Hasselnötsmul

  • 75 g smör
  • 75 g hasselnötter
  • 30 g socker
  • 45 g muscuvadosocker
  • 75 g mjöl

Knåda ihop ingredienserna och rulla degen i en plastfilm. Riv med en zest-rivare.  Baka i ugn 3-4 minuter på 170 grader.


Hopsättning och garnityr 

Häll i lite ganache i dom små glasen och lägg vispad z-karamel ovanpå. Placera kanderade äppelbitar, hasselnötssmul och luftig choklad ovanpå grädden och avsluta med dekorationsförslagen. 


Dekorationsförslag 

En hel hasselnöt dekorerad med bronsig isomalt. Äppleskal som legat i isvatten. Timjanblommor. Röda och silvriga kulor. 

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.